Biografie

Xandra van Rossem geboren in Eemnes, groeide op in een muzikale familie. Geregeld trad Xandra samen met haar vader op; als veertienjarige maakte ze haar debuut op het podium van het Amersfoortse jazzfestival en studeert zangtechniek aan het Hilversums Conservatorium. In 1988 volgt zij een kunstopleiding en werkt als goudsmid in Amsterdam Diamantstad. Ze volgt eind jaren negentig een opleiding tot grafisch ontwerper, werkt voor uitgevers van verschillende tijdschriften, het retoucheren van foto’s en de opmaak van reclames.

In 2013 doet zij haar intrede als straatfotograaf en maakt documentair fotografie in Amsterdam-Centrum en De Wallen. Een project komt tot stand met een daarop volgende expositie in Pakhuis de Zwijger. Zo fotografeerde zij ook de Nederlandse drugscultuur en het toerisme waarin zij met haar controversiële beelden het taboe blootlegt vanuit de heroïne-epidemie die ontstond in de jaren zeventig.

Xandra is een toegewijd kunstenaar met vele interesses in de levensstijl van mensen, maar ook de alledaagse aspecten van het leven. De gemaakte beelden geven een uitdrukking van esoterische leringen en de levensloop naar zelfkennis waar zij onderzoek doet naar de drijfveer van de menselijke geest. Een veelzijdige artiest met passie voor fotografie en videokunst waarin kennis is beschreven vanuit wijsbegeerte en kunst.

English