De Italiaan

Ik herinner mij nog die ene zomer dat ik schaamteloos met een Italiaan flirtte op de Warmoesstraat en waar ik de tweede keer doorliep in de hoop dat hij mij niet gezien had. Op een dag in November zag ik hem buiten voor een zaak in een andere straat staan, volgens mij had hij toen een baard en vanuit een impuls liep ik recht op hem af en vroeg hem jij werkt toch ook Warmoesstraat?

We raakten aan de praat en ik vertelde hem een verhaal over de huidige drugsdealers, ik zat in de jaren tachtig op een kunstopleiding in Amsterdam. Hij keek gebiologeerd toen ik vertelde hoe er afrekeningen ontstonden en welke wapens men tegenwoordig gebruikt. Ik maakte wat lukrake bewegingen waarbij ik met een embouchure van mijn lippen een kalasjnikov nadeed: “all innocent people die”. It’s always been like this dus ik spreek je nog! “I AM HERE” en hij weer terug naar binnen liep.

Omdat ik niet wist dat ik hem ook op de Oudezijds Achterburgwal zou tegen komen en ik hem met enige twijfel aanwees, ben jij nou? Hij deinsde een stukje terug en knikte. Ik raakte van slag en maakte een onzekere indruk toen hij mij een trekje van zijn jointje aanbood en het gesprek een andere wending kreeg. Hij merkte op dat veel vrouwen kunstborsten hebben waarbij hij een gebaar met zijn handen onder zijn borst maakte. Zie je mij met vrienden? Ik zie mijn familie maar eens per jaar! Ja, natuurlijk want nadat ene trekje barste ik in tranen los vertellend dat ik geen vrienden en familie had, het was ook zo’n rotdag. Hij leunde tegen de muur aan en keek wat angstig, verwarrend maar het gesprek was nog redelijk goed te volgen: ik begreep alleen niet waarom hij iemand zocht om zijn WAS op te hangen? Argeloos gaf ik hem mijn visite kaartje om elkaar te volgen op Instagram.

Omdat ik wist op welke plek hij stond en ik hem kennelijk iets duidelijk wilde maken toen ik met een foto van een andere Italiaan kwam aanzetten. Wijzend met mijn vinger naar mijn camerascherm kijk hij lijkt precies op jou! Waarom ik dat deed ik heb er geen duidelijke verklaring voor. Hij reageerde geprikkeld en zei met een onbetwistbaar gezicht: ik ben het niet kijk maar ik ben glad geschoren. Toen ik verder liep en omkeek, zag ik dat hij zijn collega’s met een manoeuvre beweging afleidde.

Ik besloot hem een tijdje te negeren maar toen ik op een later tijdstip kwam aanlopen en ik oogcontact maakte, draaide hij met verschrikte blik zijn hoofd om. Een actie die aanleiding gaf om doelbewust op hem af te stappen: hoe gaat het met jou? Na deze uitlokking keek hij mij, maar met een moeizame en toegeeflijke blik aan. Na een tijdje praten kwam er uit de bus rollen dat hij zich niet lekker voelde en dat hij de hele dag onder de douche stond toen er een collega naar buiten kwam en een sigaret opstak waarop ik een grapje maakte, mag ik een sigaretje lenen? De collega in de veronderstelling was geen sigaret te kunnen lenen terwijl ik hem om een vuurtje vroeg.

Relatie, vriendin? Nee vertelde hij, het is moeilijk om de juiste partner te vinden na wat ondervindingen dat veel vrouwen aan de drugs zijn en mensen allerlei mentale problemen hebben. Heb je nou mijn werk gezien vroeg ik in het Engels? Geen tijd gehad te druk met werk waarop hij met gekruiste armen recht voor zich uitkeek en dominerend zei: ik heb jouw kaartje. Zo nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik: hoe heet je dan? Hij raakte in verlegenheid toen hij zijn naam vertelde en er volgde nog wat hints om na sluitingstijd wat te gaan drinken en morgen had hij een dagje vrij? Waarop ik glimlachend antwoordde: “I’m going to Paris in June” en dat ik vanaf dat moment weer doorliep.

Eenmaal bevriend op Instagram plaatste hij een filmpje waarin hij met een jong grietje aan het dollen was waarop ik hem een berichtje stuurde: “waarom ga je niet met een hoer neuken en neem er een shotje heroïne bij”, de mafklapper. Kort daarna ontving ik een enkele berichten, ook op mijn tweede account waarom ik hem steeds lastig viel en of ik mentale problemen had? Hij schreef letterlijk ik ken, jou niet en jij kent mij niet. Ik wil niets van jou, je bent een miserabel persoon! Zonder dat ik antwoord terug kon geven werden mijn beide accounts geblokkeerd.

Ik had gewoon geen flauw idee waarom hij “IEMAND ZOCHT OM ZIJN WAS OP TE HANGEN”. Na het zien van zijn Instagram account waarin hij een volle baard had laten staan en halfnaakt met alleen een onderbroekje aan voor zijn wasmachine stond!

Auteur: Xandra van Rossem